dinsdag 16 augustus 2016

Speenkoord met houten kralen

Na een jaar en 3 maanden gebruikt te zijn werd het tijd om afscheid te nemen van Benthe haar eerste speenkoord.
Inmiddels is ze 21 maanden en vond ik het tijd worden voor een wat stoerdere speenkoord; met o.a. houten kralen, maakte ik deze geweldige variant:


Gebruikte materialen:
1x houten speenclip
6x houten 12mm kraal
4x houten 16mm kraal (deze worden omhaakt)
 2x een stukje satijnkoord om alles aan elkaar te rijgen
Restjes katoengaren in gewenste kleuren
Haaknaald 2,5 
Borduurnaald met ruime opening voor het satijnkoord


Allereerst heb ik 4 houten 16mm kralen omhaakt met mijn gekozen kleurtjes katoengaren van By Claire nr.1 en Catania, de beschrijving hiervan is als volgt:

Een Magische ring maken met 6 vasten,
Toer 1. in elke vaste 2 vasten (12),
Toer 2. in elke 2e vaste 2 vasten (18),
Toer 3-5. 18 vasten,
Toer 6. elke 2e en 3e samenhaken (12),
  stop de kraal erin,
Toer 7. elke 1e en 2e samenhaken (6),
hecht af. 

Bevestig de naald aan het satijnkoord en rijg vervolgens 1 kleine houten kraal, 1 omhaakte kraal en nogmaals een kleine houten kraal aan het koord, haal het overgebleven lege deel satijnkoord door de opening van het houten vogeltje en rijg het koord nogmaals door dezelfde kralen. 
Maak beide uiteinden van het satijnkoord vast met een stevige schuifknoop (klik voor uitleg).
Zorg er hierbij voor dat er een ruime opening overblijft voor het bevestigen van de speen.
Knip de losse draden af en trek de knoopjes stevig naar elkaar toe.


 Gebruik het 2e stuk satijnkoord voor de overige kralen en rijg deze in de gewenste volgorde aan het koord, haal het overgebleven lege deel satijnkoord door de opening van het houten vogeltje en rijg het koord nogmaals door dezelfde kralen.
 Bevestig het koord aan de speenclip met een stevige knoop en probeer de draadjes netjes weg te werken, ik heb ze terug geregen door de laatste houten kraal en daarna afgeknipt.
 Dit kan wat stroef gaan en pijnlijk voor de vingers zijn, om mijn vingers te ontlasten heb ik een tangetje gebruikt waarmee ik de (reeds door de kraal gestoken) naald kon vastpakken en het koord zo wat gemakkelijker door de kralen heen kon rijgen.

Let op!
Dit speenkoord is wat langer dan de 22cm norm voor speenkoorden, als je een speenkoord voor de verkoop maakt dien je deze normen even goed door te nemen! ;-)
 Om onder de 22cm te blijven kan je een aantal kralen en eventueel het vogeltje weglaten.
4 opmerkingen:

 1. Wat een leuk speenkoord. Het vogeltje maakt hem bijzonder en schattig. Dank je voor de uitleg, het patroon en de link. Goed om te letten op de veiligheid bij het maken van een speenkoord.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie Margaret.
   De veiligheid blijft natuurlijk altijd voorop staan, zéker bij (kleine) kinderen 😉

   Verwijderen
 2. Hoe maak je de speen dan vast daaraan?? Ook zie ik daar nog een kraal zitten. Wil je mij dat aub uitleggen. Bedankt al vast. Groeten Corinne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corinne, de kraal zit daar omdat ik de uiteinden van het koord aan elkaar moest bevestigen, dat vond ik mooier met een kraaltje ertussen. De speen kan je aan het speenkoord bevestigen door eerst de lus door de opening van de speen te steken en het hele speenkoord vervolgens door die lus te trekken.
   Groetjes Irene

   Verwijderen