vrijdag 13 mei 2016

Blote voet sandaaltjes (met gratis patroon)

 Het patroon is mijn eigen ontwerp. Graag dit patroon niet kopiëren of publiceren!
Mocht je dit patroon willen delen plaats dan een link naar mijn blog, dankjewel ;-)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

In mijn vorige bericht heb ik een nieuwe uitvoering blote-voet-sandaaltjes voor onze jongste dochter laten zien, het was de bedoeling om nog meer variaties uit te proberen, maar op Facebook werd al zo vaak naar het patroontje gevraagd dat ik deze toch maar snel uit heb geschreven! ;-)


Benodigdheden:
Katoengaren geschikt voor haaknaald 2,5 / 3
Haaknaald 3
Stopnaald
Schaar
Klein houten knoopje (dit hartje is +/- 12mm)

Patroon:
Ik heb eerst een diagram (proberen) te tekenen:

Maar omdat deze niet voor iedereen even makkelijk te lezen is heb ik hem ook nog even uitgeschreven:

Toer 1:
Begin met 5 lossen, sluit deze met een halve vaste tot een ring.
 In de ring: 2 lossen (1e stokje), 4 stokjes, 3 lossen, 5 stokjes, 3 lossen, 5 stokjes, 3 lossen en met een vaste sluiten in het 1e stokje van de vorige toer (de bovenste losse)
Je hebt nu een driehoekje met 3 clusters van 5 stokjes

Toer 2:
3 lossen, 1 vaste in het volgende stokje, 5 lossen, 1 stokje overslaan en een vaste in het volgende stokje, 3 lossen en een vaste in het volgende stokje. (de laatste van het eerste cluster van 5 stokjes)
1 losse, 1 vaste in de lossenboog, 9 lossen, 1 vaste in dezelfde lossenboog, 1 losse. (nu heb je het lusje voor om het teentje gemaakt)
1 vaste in het 1e stokje, 3 lossen, 1 vaste in het volgende stokje, 5 lossen, 1 stokje overslaan en een vaste in het volgende stokje, 3 lossen en een vaste in het volgende stokje. (de laatste van het cluster van 5 stokjes) 
1 losse, 2 stokjes in de lossenboog, 25 lossen (bandje voor achter het hieltje), 2 stokjes in de volgende lossenboog, 1 losse en sluit met een halve vaste in de 1e vaste van deze toer. 
Hecht af en werk de draadjes weg.

Ik heb de sandaaltjes afgewerkt met een klein houten knoopje in de vorm van een hartje, maar hier zou je ook een gehaakt bloemetje of wat mooie kraaltjes voor kunnen gebruiken.


Dit patroon is gebaseerd op de voetjes van mijn dochter van 1,5 jaar, maar is gemakkelijk te vergroten of te verkleinen door het aantal lossen voor het bandje achter het hieltje aan te passen ;-)
Vorig jaar heb ik ook sandaaltjes gemaakt voor mijn jongste, toen 7 maanden, het patroon daarvan kan je hier vinden.


Heel veel plezier met het haken van deze sandaaltjes!


2 opmerkingen:

 1. Wat een schattig blote-voet-sandaaltje. Dank je voor het delen van het patroon.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je lieve reactie Margaret! En graag gedaan wat betreft het patroon, ik vind het leuk als mensen enthousiast reageren op iets wat ikzelf heb bedacht/ontworpen 😊

   Verwijderen